Diferenta dintre valoarea importurilor si a vanzarilor de marfuri si servicii romanesti pe pietele externe a crescut in luna mai, cu un ritm mai mare decat cel inregistrat de intrarile de valuta prin transferuri curente, surse constante de finantare a deficitului de cont curent, se arata intr-un comunicat al BNR.
In preturi FOB (free on board), care nu includ in valoarea importurilor costul asigurarii si al transportului, deficitul comercial s-a adancit in doar o luna cu peste 50%. In luna mai, bunurile si serviciile importate au devansat cu 545 milioane de euro vanzarile de produse romanesti pe pietele externe si serviciile pentru nerezidenti.
Structura deficitului este practic nemodificata, principalul sold negativ fiind inregistrat la nivelul marfurilor, cu o diferenta de 1,56 miliarde euro pe primele cinci luni. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, au fost consemnate deteriorari atat la nivelul bunurilor, cat si al serviciilor. Astfel, deficitul comercial a depasit cu 30% nivelul raportat in primele cinci luni din 2003.
Cu exceptia transporturilor, celelalte servicii au o influenta negativa. Minusul din activitati de turism si calatorii s-a dublat in cea de-a cincea luna, cele 27 milioane de euro sold negativ in intervalul ianuarie-mai 2004, fiind cu 80% peste rezultatul din perioada similara a anului trecut. Concomitent, transferurile pastreaza un ritm accelerat de crestere, cu o majorare de 30% numai in mai.
Totodata, intrarile nete de valuta, in principal de la muncitorii romani din strainatate, au depasit cu 34% fluxurile din perioada ianuarie-mai 2003. Pe de alta parte, datele din primele patru luni arata o majorare cu 20% a investitiilor straine directe, ritm insuficient pentru a compensa iesirile de valuta corespunzatoare schimburilor comerciale.
Cu toate acestea, Mugur Isarescu, guver