Problema neretrocedarii bunurilor catre comunitatile religioase din Romania devine subiect de discutie in Camera Reprezentantilor din SUA. Anuntul a fost facut, ieri, in cadrul Universitatii de vara de la Balvanyos, de presedintele Fundatiei pentru Drepturile Omului din New York, Laszlo Hamos.
Acesta a precizat ca 12 congresmeni americani au semnat si inaintat, in luna mai, Camerei Reprezentantilor o rezolutie prin care se solicita Guvernului Romaniei sa urgenteze restituirea bunurilor confiscate de comunisti bisericilor si comunitatilor religioase.
Textul a fost redactat de republicanul Tom Tancredo, impreuna cu colegul sau Cristopher Smith si cu democratii Marcy Kaptur si Timothy Ryan.
Textul rezolutiei precizeaza ca, pana in prezent, comunitatile religioase din Romania au primit mai putin de 5% din fostele lor proprietati. Autorii reamintesc ca insusi Papa a cerut in zadar, in 2002, Romaniei sa grabeasca retrocedarea bunurilor catre Biserica Greco-Catolica si catre cea Romano-Catolica.
Este citat, spre informarea congresmenilor americani, si presedintele Ion Iliescu, care, in iunie 2003, declara, la o conferinta despre rolul Bisericii in integrarea Romaniei in NATO si UE, ca „statul nu poate sa se amenstece in restituirile catre Biserica Catolica“ si ca inapoierea proprietatilor „este putin mai complicata, pentru ca statul nu se poate amesteca in ierarhia
bisericeasca“. Aceasta declaratie a presedintelui este considerata de autorii rezolutiei drept un refuz clar de a se implica activ in procesul de restituire. Documentul precizeaza ca, din 1990, statele ex-comuniste din Europa Centrala si de Est au incercat sa rezolve nedreptele confiscari ale proprietatilor de catre comunisti, dar Romania se afla cu mult in urma altora.
Se mai subliniaza cum, in anii 1990, o serie de decizii in favoarea proprietarilor au