Costurile suportate de cei care achizitioneaza bunuri in leasing sunt in scadere, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Cornel Coca Constantinescu. Dobanzile percepute de societatile leasing au ajuns la 9,5-12%, cu 2-3 puncte procentuale mai mici decat cele practicate anul trecut, potrivit lui Constantinescu.
Cea mai importanta sursa de finantare a societatilor de leasing raman bancile. Valoarea contractelor de leasing incheietate de societatile de profil pana la sfarsitul lunii mai a.c. a fost de 607 milioane euro. Membrii ASLR au raportat contracte in valoare de 323 milioane euro, cu numai 3,1% mai mult decat in perioada similara din anul 2003.
Presedintele asociatiei sustine insa ca pana la finele anului piata va inregistra o crestere de 20%, deoarece cererile consistente de finantare sunt inregistrate de obicei toamna si catre sfarsitul anului calendaristic. Valoarea totala a pietei de leasing este estimata la peste 1,8 miliarde euro, urmand ca din 2008 sa aiba o valoare anuala de circa 5 miliarde euro.
In ceea ce priveste numarul contractelor de finantare incheiate de societatile membre ASLR acesta a crescut cu 34% fata de perioada similara din 2003, ajungand la aproape 17.000. Numarul clientilor rau-platnici ai societatilor membre ASLR este de 300, au afirmat oficialii asociatiei.
Cei mai importanti clienti ai firmelor de leasing sunt tot persoanele juridice care au contractat apoape 90% din volumul finantarilor. Firmele din ASLR au incheiat in primele cinci luni circa 15.500 contracte cu clienti persoane juridice a caror valoare a depasit 91% din finantarile acordate.
Circa 44% din contractele mentionate au fost contractate de sectorul public, organizatii non-guvernamentale, in timp ce aproape 56% au fost contractate din sectorul privat.
Costurile s