A fost, deopotriva, creditor pentru societati cu "statut special", instrument in mina politicienilor perindati la putere pentru a face protectie sociala in scop electoral, teren pentru scandaluri rapid musamalizate. Cu un personal supradimensionat, tinut sub papuc de un lider sindical extrem de influent, Petrom poate fi privita ca o forta de presiune unica in economia autohtona.
Una dintre informatiile cele mai importante care se asteapta astazi este cu cit va vinde statul roman cele 33,34% din actiunile Petrom. Surse apropiate tranzactiei au lasat sa apara prin ziare sume intre 1,2 miliarde euro si 1,4 miliarde euro.
In acest interval ar intra atit pretul pachetului de actiuni cumparat direct de investitorul austriac, cit si majorarea de capital, pina la 51%, care ii va permite acestuia preluarea controlului. Petrom alimenteaza anual bugetul de stat cu 1,3 miliarde euro si are venituri de circa 2 miliarde de euro pe an. De la infiintare si pina acum, in companie s-au investit 2,2 miliarde dolari.
Valoarea de piata a Petrom, rezultata din pretul actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti, este de 2,3 miliarde de euro, daca luam in considerare ultima cotatie (2.250 de lei pe actiune). Oficialii spun ca valoarea de piata este principalul element luat in calcul la privatizarea Petrom, avind in vedere faptul ca activele (cladiri, echipamente, utilaje) au mai pierdut din valoare din cauza uzurii.
Care este, de fapt, pretul corect? Cei care risca un raspuns la aceasta intrebare sint in general de acord ca momentul vinzarii este unul nefericit, ceea ce sugereaza ca afacerea ar fi adus mai multi bani statului daca s-ar fi incheiat in urma cu citiva ani. Iata citeva pareri.
Daniel Daianu, analist economic, considera ca nu poti obtine pretul maxim atunci cind lista de ofertanti nu este nici foarte lunga, iar acestia nu sint de calib