In urma negocierilor dintre reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si sindicatele din Sanatate privind drepturile salariale ale personalului din acest domeniu, specialistii ministerului au inceput sa lucreze la un proiect de lege care prevede ca, din 2005, cadrele medicale sa beneficieze de cresteri salariale de pana la 40%.
"Nici coruptia din sistem, nici acea plata informala a doctorilor si asistentelor medicale de care vorbim cu totii nu or sa dispara pana nu vom reusi sa platim oamenii la adevarata valoare a muncii efectuate de catre ei. Un prim pas incercam noi sa facem acum", a declarat Ovidiu Brinzan.
Ministrul Sanatatii a mentionat insa ca aceasta majorare salariala se va face in functie de performanta si de tipul spitalului. "Cadrele medicale care nu vor fi eficiente si nu isi vor face treaba bine nu vor beneficia de mariri salariale, ba chiar unele salarii s-ar putea sa scada", a mai precizat Brinzan.
Acelasi proiect de lege va stipula, potrivit ministrului, si cresterea numarului angajatilor care pot primi salariu de merit de la 15% la 20%. Fondurile de premiere vor fi si ele majorate de la 2% la 10%. "Acest proiect de lege va avea ca sursa de finantare bugetul statului, insa nu pot spune in acest moment de ce fonduri avem nevoie, a afirmat ministrul Sanatatii.
Conform datelor Institutului de Statistica, castigul salarial mediu net pe luna mai 2004 in sistemul de Sanatate si asigurari sociale a fost de 4.159.175 de lei, fata de 5.699.325 de lei in 箶atamant si 7.326.235 in Administratia Publica.
In urma negocierilor dintre reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si sindicatele din Sanatate privind drepturile salariale ale personalului din acest domeniu, specialistii ministerului au inceput sa lucreze la un proiect de lege care prevede ca, din 2005, cadrele medicale sa beneficieze de cresteri salar