Intamplarea de la Mihailesti, care a dus la moartea a 18 persoane, a facut ca autoritatile sa efectueze o ampla actiune de control, pentru a preveni eventuale repetari ale tragediei.
Astfel, in perioada 1 iunie-20 iulie, Garda de Mediu si Ministerul Finantelor au controlat 165 de societati care, in activitatea economica, au de-a face cu substante periculoase, iar constatarile nu sunt deloc satisfacatoare, conform unui raport al Autoritatii Nationale de Control.
La aproape trei sferturi din firmele controlate s-au depistat nereguli, aplicandu-se amenzi contraventionale de peste 3,3 miliarde de lei.
S-a constatat ca multe dintre acestea fie manipulau explozibili fara sa aiba autorizatiile necesare, fie nu aveau angajati specializati in manipularea unor substante periculoase si norme de protectia muncii, fie nu aveau proceduri si echipamente de urgenta pentru cazul producerii unor dezastre.
De asemenea, au fost gasite societati care poluau mediul, care functionau fara sa aiba avizele necesare sau care nu inregistrau in scripte substantele detinute, pentru a se sustrage de la plata impozitelor.
Aceste deficiente privind siguranta oamenilor si a mediului inconjurator in zonele in care se umbla cu substante periculoase au fost principalele abateri constatate, a spus ministrul Controlului, Ionel Blanculescu.
Pe langa amenzile aplicate, inspectorii ANC au sistat temporar activitatea la punctele de lucru a opt firme ce se ocupau cu productia, comercializarea si transportul marfurilor periculoase.
In plus, inspectorii au dispus ca actionarii firmelor sa ia anumite masuri pentru remedierea neregulilor constatate, etapa a doua a controlului - ce ar urma sa fie finalizata spre sfarsitul lunii septembrie - urmand sa verifice aplicarea dispozitiilor.
In cazul sucursalei Doljchim Craiova a Petrom si la alte d