In SUA, Nastase a facut ceea ce stie mai bine. Nu a avut nevoie de mai multa imaginatie decit in trecut, doar de putin noroc si de jurnalisti care sa-i ridice mingea la fileu
Nastase crede ca a dat lovitura la Washington
Masina de propaganda a reintrat in functiune. Usor derutata de esecul la locale, cind populatia nu a votat ?corect?, industria s-a pus repede pe picioare si pe inventat evenimente. L-a plimbat pe Nastase la New York, sa prezideze sedinta Consiliului de Securitate, desi aceasta e condusa in mod traditional la nivel de ambasador, cel mult de ministru de externe. Nimic nu a contat insa, cartea postala cu Nastase la ONU era obiectiv suprem. De la New York, Nastase a lansat porumbelul, spunind ca e ?pregatit 95a? sa candideze la presedintie. A intrat apoi la Bush in birou, a stat treizeci de minute si a urmat conferinta de presa, transformata si ea in afis electoral.
Miercuri seara, presedintele american a raspuns unei intrebari despre soarta alegerilor din SUA si din Romania care se vor desfasura la toamna: ?Eu voi cistiga. Primul-ministru mi-a spus ca si el va cistiga. Asa ca celelalte trei variante pe care le-ati expus (pierd amindoi, cistiga Bush, dar pierde Nastase sau invers - n.r.) nu se vor intimpla?. Ei bine, aceste vorbe ale lui Bush, folosit si pe post de prezicator, par a deveni piatra de temelie a candidaturii lui Nastase. Este acesta un gir dat de Bush unui candidat la presedintie in Romania?
Nastase, pe urmele Liei Roberts
Andrei Brezianu, fost director al serviciului in limba romana la Vocea Americii, sustine ca, din punctul lui de vedere, un presedinte american ?nu poate gira un candidat, e dator sa fie echidistant si, daca nu a fost o gluma la mijloc, poate fi luat ca o butada?.
Aceeasi opinie e impartasita si de comentatorul Andrei Cornea, fost editor la BBC: ?Un presedinte american nu po