Anuntul facut de ministrul muncii Dan Mircea Popescu potrivit caruia aproape un sfert dintre prevederile Codului muncii ar putea fi modificate conform celor convenite de Ministerul Muncii cu partenerii sociali, le da sperante angajatorilor, care in reptate randuri, au cerut modificarea unora dintre prevederile actuale ale Codului, si care se grabesc sa revina cu propuneri.
Astfel, reprezentantii companiilor care activeaza in domeniul constructiilor reunite in Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii au anuntat ca au depus deja la Ministerul Muncii propunerile lor. La randul lor, oficialii Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM) sustin ca au formulat 80 de observatii la adresa Codului muncii, pe care de asemenea, le-au transmis Ministerului Muncii. Acestora li se adauga si membrii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) care spera ca de aceasta data propunerile organizatiilor patronale vor fi luate in seama astfel incat sa se inlature dezechilibrul existent in prezent intre drepturile patronatelor si cele ale angajatilor.
"Codul muncii a introdus reglementari disproportionate in ceea ce priveste obligatiile partilor. In sarcina angajatorilor sunt stabilite un numar de 240 de obligatii, din care 120 sunt obligatii directe. In sarcina angajatilor sunt stabilite doar 58 de obligatii, din care 15 sunt obligatii directe. Drepturile salariatilor depasesc cu mult drepturile patronului, care este cel care creeaqza locuri de munca", a declarat Teodor Ion, purtatorul de cuvant la CNIPMMR.
Principalele propuneri de modificare a Codului muncii formulate de o parte din patronate sunt:
* echilibrarea raspunderilor dintre angajatori si salariati, dintre sindicat si patronat;
* simplificarea procedurilor de angajare si concediere a salaria