Cei care au investit in primele sase luni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au beneficiat de un castig mediu de circa 50%, depasind de cateva ori alte tipuri de plasamente financiare. "Evolutia pietei bursiere pe primele sase luni a depasit net toate asteptarile investitorilor si ale celor care activeaza pe piata de capital.
Fata de inceputul anului, toti indicii bursieri au inregistrat cresteri de peste 50%, iar daca tinem cont de faptul ca acestia nu contabilizeaza si dividendele acordate de catre emitenti, putem vorbi de un randament mediu de circa 60% pentru acest an.
Daca anualizam acest randament, obtinem o valoare de-a dreptul spectaculoasa, de circa 110%, performanta care, comparativ cu evolutia dobanzilor bancare sau ale cursurilor valutare, situeaza piata bursiera in mod evident pe prima pozitie din punct de vedere al rentabilitatii", ne-a declarat Alin Brendea, director de tranzactionare la Prime Transaction.
Profiturile aduse de BVB sunt superioare cu mult celor rezultate, de exemplu, din plasamentele in depozite bancare, care sunt in prezent, in medie, cuprinse intre 17 si 19% pe an, sau celor din certificate de trezorerie pentru populatie - 15-15,5% pe an.
Profituri mai mari au adus intreprinzatorilor fondurile deschise de investitii, acestea fiind cuprinse intre 8 si 40 la suta pentru primele sase luni din acest an.
Trebuie mentionat insa ca riscul aferent investitiilor la bursa este considerabil mai mare fata de riscul pe care il presupune plasarea banilor in depozite bancare si fata de riscul zero pe care il presupun plasamentele in certificate de trezorerie.
In ce priveste fondurile deschise de investitii, acestea au un risc care variaza intre scazut si mediu, conform datelor remise de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Desi nu pot fi clar conturate,