Fara a avea o statistica, desi ar merita facuta, impresia este ca media de varsta a alesilor - primari, consilieri locali, consilieri judeteni - la localele de anul acesta este sensibil mai mica. Romanii au preferat, in 2004, candidati fara notorietate sau experienta, mai tineri, mai dinamici, a caror activitate nu poate fi legata de comunism sau de acte de coruptie.
Exista o saturatie, inclusiv vizuala, de figurile consacrate ale politicii romanesti, de siluetele cu proeminente ce sugereaza prea multa indestulare, de vechile discursuri populiste.
Au castigat multi tineri cu o retorica de un populism bine temperat, antisistem, au pierdut insa femeile, semn ca, in ciuda sondajelor de opinie optimiste, care indicau o schimbare de atitudine, electoratul ramane sexist.
Chiar daca au fost mai bine pregatite in probleme de administratie, Mona Nicolici (PUR), Anca Boagiu si Maria Petre (PD) au esuat in a convinge alegatorii ca sunt mai potrivite decat contracandidatii barbati.
Chiar daca nevoia de schimbare a fost detectata de cercetarile sociologice inca de anul trecut, Partidul Democrat - de nevoie sau premeditat - a fost singura formatiune care a raspuns acestei asteptari, promovand in functii si sustinand pentru pozitii importante din administratia locala tineri. Si PUR a castigat acolo unde a prezentat candidati tineri, barbati, ca in cazul Bacau.
Ambele formatiuni, carora li s-a alaturat PNL, prin propunerea pentru Parlament a unor candidati precum Cristian Boureanu, Raluca Tatarcan sau George Scutaru, si-au anuntat decizia ca vor continua politica de intinerire a listelor si pentru alegerile generale.
Rezistenta cea mai mare la transferul de putere intre generatii, impotriva curentului indicat de rezultatele la locale, o manifesta PSD si PRM, dar din motive diferite. PRM are nevoie de figuri matur