Infiintata acum doi ani de Guvernul Nastase, Comisia Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale (CASPIS) a prezentat Puterii primul raport asupra bolii care ii sperie cel mai mult pe romani: saracia.
Potrivit studiului intocmit de CASPIS, aproximativ 6,5 milioane de romani traiesc in saracie, dintre care 2,4 milioane in saracie extrema, iar 1,2 milioane de persoane nu-si permit cosul alimentar minim. Datele prezentate sugereaza o Romanie populata de oameni care traiesc de pe o zi pe alta. Mai mult, trebuie spus ca saracia extrema este o forma dramatica a saraciei.
Ea se refera la lipsa resurselor de satisfacere a nevoilor absolut elementare individului pentru trai-hrana, adapost, imbracaminte. Lipsa cronica de venituri duce la moduri specifice de reactie la situatia disperata in care se afla persoana respectiva, care are o orientare prezenteista si acuza lipsa de speranta.
Cat priveste locuintele in care traiesc saracii, acestea sunt din chirpici, cartoane, apartamente murdare in blocuri degradante, foste camine ale unor intreprinderi. Hrana saracilor o reprezinta painea si cartofii, iar imbracamintea este cumparata de la second hand. De asemenea, veniturile extem de reduse fac imposibila investirea intr-un bussiness comercial.
De aceea, cei care reusesc sa injghebeze cate ceva recurg la varianta ilegala a comertului, ceea ce atrage penalitati din partea Politiei. Plata acestora fiind imposibila, ingreuneaza si mai mult situatia familiei, creandu-se un cerc vicios. Zonele sarace se caracterizeaza printr-o cadere economica si prin lipsa locurilor de munca.
Orasele se remarca prin fabrici inchise, magazine saracioase, blocuri degradante. Autoritatile locale sunt percepute negativ, este sustinuta neimplicarea lor si urmarirea propriilor avantaje.
Cat priveste localizarea acestei boli, trebuie sp