In toiul verii, comercializarea de gheata reprezinta inca o afacere destul de buna, chiar daca nu de mare anvergura. La Focsani, o firma profita la maximum de temperaturile ridicate care fac din gheata unul dintre cele mai vindute produse. Societatea comercializeaza calupul de gheata artificiala, de minimum 25 de kilograme, cu 99.960 de lei.
Cele mai mari cantitati se vind pentru petreceri si inmormintari
In toiul verii, comercializarea de gheata reprezinta inca o afacere destul de buna, chiar daca nu de mare anvergura. La Focsani, o firma profita la maximum de temperaturile ridicate care fac din gheata unul dintre cele mai vindute produse. Societatea comercializeaza calupul de gheata artificiala, de minimum 25 de kilograme, cu 99.960 de lei. Mai exact, kilogramul de apa inghetata costa 4.000 de lei. Cei care se ocupa de fabricarea ghetii sustin ca cele mai mari cantitati se vind pentru petreceri si inmormintari.
Producerea ghetii artificiale nu necesita o investitie prea mare. Daca inainte de inventarea frigiderului, gheata era pastrata in ghetarii construite din piatra, acum blocurile de gheata artificiala se obtin prin racire indirecta, in incaperi dotate cu bazine de congelare. La firma focsaneana, gheata este fabricata intr-o incapere careia i se spune ?Camera Frig?. Cind intri acolo te izbeste un miros puternic de amoniac. ?Matritele? in care ingheata apa plutesc intr-un bazin plin cu solutie de clorura de calciu, substanta care faciliteaza inghetarea. Muncitorii spun ca utilizeaza clorura de calciu ca agent intermediar si amoniacul ca agent frigorific pentru ca se vaporizeaza la temperaturi scazute. Acest procedeu este depasit din punct de vedere tehnic, dar la noi inca se mai foloseste. Odata produsa, gheata se pastreaza in depozite speciale, la temperaturi de -3, -5 grade C. ?La temperaturi normale, de vara, un bloc de gheata