Dupa Washington, Adrian Nastase ia drumul Moscovei, intr-o vizita al carei scop nu a fost lamurit pe deplin; la numai o zi dupa ce un cotidian central a dezvaluit contributia acestuia, ca fost ministru de Externe, la semnarea Tratatului din 1991, ce interzicea Romaniei sa faca parte din aliante considerate ostile URSS.
Motivul oficial este schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului bilateral, dar se poate banui un alt interes al Bucurestiului. Poate ca premierul incearca sa obtina o promisiune privind Tezaurul, dupa ce a esuat in a recupera sabia lui Stefan cel Mare de la turci.
Prezenta in delegatie a ministrului Dan Ioan Popescu lasa impresia ca discutiile cu presedintele Vladimir Putin si cu Mihail Fradkov vor avea caracter economic. Vizita preceda o serie de evenimente ca: Forumul oamenilor de afaceri, deschiderea Centrului de promovare a produselor romanesti, semnarea Acordului de cooperare in domeniul arbitrajului comercial.
Momentul pentru a aborda problema dezechilibrului balantei comerciale este insa neprielnic, in conditiile in care investitorii rusi - care se plang ca sunt discriminati - nu au reusit sa castige nici una dintre privatizarile strategice, Petrom sau Distrigaz (Sud si Nord).
Potrivit lui Aleksandr Iakovenko, purtator de cuvant al MAE al Federatiei Ruse, „ramane o chestiune foarte importanta acordarea unor conditii favorabile pentru investitorii rusi, acordarea de sanse egale pentru activitatea lor pe piata romaneasca“.
Intrarea companiilor rusesti pe piata central-est europeana, a statelor foste membre ale Pactului de la Varsovia, reprezinta un obiectiv strategic al Rusiei, care cauta capete de pod pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri cu Uniunea Europeana, din care fac sau vor face parte si aceste tari.
Vladimir Putin ar putea sa ne ofere exemplul Ungariei, care