Statul isi rotunjeste veniturile din tarifele platite de straini pe animalele vinate in Romania
Romania domina in prezent piata europeana a trofeelor de urs, cerb sau mistret, pe scurt “vinat mare”. Strainii impatimiti ai vinatorii platesc anual milioane de euro doar pentru satisfactia de a se intoarce acasa cu inca un trofeu si de a se putea lauda cu ultima cucerire.
“De pe urma tarifelor de impuscare pentru trofee, Regia Nationala a Padurilor a incasat, pentru recent incheiatul sezon de vinatoare 2003-2004, circa trei milioane de euro”, declara Adam Craciunescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.
Cu o traditie de secole, activitatea de vinatoare a capatat in ultimii ani amploare si in Romania, unde multi si-au descoperit aceasta pasiune in ultimii 14 ani. Pe masura cresterii conturilor, potentatii zilei au considerat ca trebuie sa aiba si preocupari aristocratice si au tinut mortis sa intre in rindul vinatorilor cu acte in regula.
Cum in multe state din Occident unele specii precum ursul sau lupul nu mai pot fi vinate pentru ca nu mai exista efective, Romania a devenit punct de atractie pentru vinatorii pasionati care isi doresc trofee, chiar daca tarifele sint mai mari decit in Africa sau Asia.
Asa se face ca si cel mai mare trofeu din tara noastra a fost impuscat anul trecut de un vinator german: un cerb de 260 de puncte care valoreaza 10.000 de euro. Desi vinat de un neamt, trofeul se afla in patrimoniul national pentru ca trofeele care au peste 250 de puncte nu pot fi scoase din tara. In acest caz, nici vinatorul nu achita tariful perceput pentru trofee.
Daca punctajul obtinut in urma evaluarii comisiei de specialitate este mai mic de 250 de puncte, vinatorul devine proprietarul trofeului si plateste tariful pentru animalul vinat. In cazul in care doreste sa-l scoata din tara, t