Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Cercetari al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, aproape 900.000 de copii romani lucreaza in gospodariile familiilor lor sau ale strainilor. Alti 300.000 sunt angajati cu acte in regula. Cei mai multi copii, fie ca sunt de la tara sau de la oras, muncesc in agricultura, informeaza RomNET.
Romania are 4,5 milioane de copii cu varste de pana la 18 ani. Dintre acestia, aproximativ 19% sunt economic activi. Adica lucreaza in gospodariile parintilor, rudelor sau strainilor. 300.000 au contracte de munca, iar 66.000 muncesc in conditii foarte grele. Studiul realizat arata ca 89% din acesti copii muncesc in agricultura, iar in constructii si comert lucreaza cam 3%.
De munca acestora beneficiaza mai ales parintii, urmati de rude sau cunoscuti. Doar 8% din micuti lucreaza pe cont propriu, iar 6% pentru un angajator. Cat priveste rasplata, 60% din ei nu primesc nici un ban, 23% sunt platiti in natura si numai 17% au un salariu. Ingrijorator este faptul ca multe dintre familii depind de munca adolescentilor lor.
Daca ei ar inceta sa lucreze, nivelul de trai ar scadea in 55% din gospodariile analizate, in 21% din gospodarii s-ar reduce veniturile, iar pentru 3% din familii, ar fi periclitata supravietuirea. In nord-estul Romaniei muncesc cei mai multi copii, zona care exceleaza prin nivelul de saracie. Tot aici sunt si cei mai multi cu varste sub 15 ani. Nu doar saracia ii impinge la munca pe copii.
Multi renunta la scoala pentru ca locuiesc in zone izolate si nu exista mijloace de transport accesibile. Efectele grave se vor rasfrange in timp asupra lipsei de educatie. Studiul ofera si solutii: mentinerea copiilor mai mult timp in scoala, prin programe sociale dedicate exclusiv lor.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Cercetari al Ministerului