Identitate europeana
Ce Europa se recunoaste in noi si in care Europa se recunosc romanii, in perspectiva reunificarii din 2007? Ce tip de europeism vor reprezenta tarile vizibil sceptice, abia intrate in Europa si, prin urmare, care va fi pozitia Romaniei? Ce este identitatea europeana? Cum putem recepta modelele socio-culturale europene fara sa ne pierdem propria identitate? Exista intr-adevar acest risc? Care este raportul dintre mimetism si originalitate, traditie si inovatie, conservatorism si sincronism in cultura romana de astazi? Care este statutul actual al canonului literar? Cum pot fi abordate relatiile dintre identitate si conceptul de natiune, interculturalitate, diferenta multiculturala si identitate multipla? Cum se construiesc modelele de identitate in tarile unde romanii au imigrat?
Iata citeva dintre intrebarile-cheie la care si-a propus sa raspunda colocviul international Canoane si identitati. Romania in procesul de reunificare europeana (Confronto di canoni. Confronto di identità. La Romania nel processo di riunificazione europea), organizat de Accademia di Romania din Roma, in colaborare cu Università degli Studi di Roma „La Sapienza“ si cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Italia.
Una dintre ideile meritorii care au stat la baza manifestarii a constat in stabilirea preliminara a unei perspective interdisciplinare de studii (nu numai literara, ci si istorica, sociologica, antropologica, estetica, cu trimiteri la diverse domenii ale istoriei mentalitatilor). Al doilea aspect care merita semnalat este urmatorul. Intre premisele metodologice avute in vedere, recursul la instrumentele si limbajele inter- si multiculturalitatii demonstreaza ca vechea Europa si cea viitoare vorbesc deja o limba comuna si ca avem atit unii, cit si ceilalti un sistem de valori condivizibile, democratice, cu reale posibilitati de dialog cul