Piata e comparabila cu aceea din Bangladesh, de 35 de milioane de euro
Prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) a lasat fara bani peste 350.000 de oameni, dar a dus si la intrarea in adormire a industriei fondurilor mutuale romanesti. Mai putin de 58.000 de romani isi tin banii in titluri emise de fondurile mutuale, insa, la finalul lunii iunie, suma investita de acestia nu depasea 35 milioane de euro.
“Inca luptam sa recistigam increderea oamenilor in fondurile mutuale.
Dupa ce au pierdut banii de casa plasati in FNI, oamenii au devenit mai sfiosi si evita plasamentele in titluri de fond. Intr-un clasament facut de cercetatori de la Harvard, Romania se gasea in anul 2002 pe unul dintre ultimele trei locuri in lume, alaturi de Sri Lanka si Bangladesh.
Iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci”, ne-a declarat Doru Puiu Tiberiu, presedintele BCR Asset Management. Intr-adevar, suma investita de romani in fonduri mutuale reprezinta cam 0,06a din Produsul Intern Brut (PIB).
Bancile au preluat conducerea
In ultimii doi ani, bancile au pus piciorul in piata fondurilor mutuale si, in scurta vreme, au ajuns s-o domine autoritar, spune Tiberiu. Cel mai puternic fond mutual al momentului este Simfonia 1, gestionat de SG Asset Management BRD, bratul specializat al Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) - Groupe Societe Generale.
Mai putin de jumatate din banii pietei sint plasati in titlurile emise de Simfonia 1. Compania care gestioneaza Simfonia 1 a cistigat cota de piata printr-o politica agresiva de anulare a comisioanelor la retragere si la administrare.
“Ne-am orientat spre IMM-uri, carora le oferim posibilitatea sa plaseze bani pentru perioade relativ scurte, cu un cistig ceva mai mare decit cel dat de banci”, ne-a declarat Dan Nicu, presedintele SG Asset Management BRD.