Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a dispus virarea la bugetul de stat a unor sume suplimentare de aproape 17.200 de miliarde de lei, in urma controalelor efectuate in primele sase luni ale acestui an la societatile comerciale, dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei.
Aceste venituri, la care se mai adauga si prejudiciile aferente sesizarilor penale, reprezinta, impreuna, circa 1% din Produsul Intern Brut prognozat pentru acest an si aproape jumatate din deficitul bugetar consolidat pe 2004.
Sumele respective reprezinta impozite si taxe neplatite in valoare de 4.568 de miliarde, dobanzi si penalitati de 11.917 miliarde, amenzi de 200 de miliarde si bunuri si sume confiscate - aproape 510 miliarde.
Dintre cele 17.200 de miliarde, au fost incasate 1.773, urmand ca restul sa fie recuperat de personalul specializat de la ANAF.
Potrivit presedintelui institutiei, Neculaie Plaiasu, "principalele deficiente constatate au fost sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului si a sursei impozabile sau inregistrarea de cheltuieli fictive in evidente, fara a avea la baza documente justificative.
Au mai fost intalnite cazuri de distrugere a actelor contabile, de intocmire incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile in scopul vadit de a cauza prejudicii bugetului". In comunicatul ANAF se arata ca evaziunea este preponderenta in domeniul comertului si al constructiilor.
Astfel, in ordine, agentii economici din comert au fraudat bugetul cu 2.053 de miliarde de lei, in timp ce in cazul comertului cu produse petroliere evaziunea a fost de 1.731 de miliarde. Producerea si comercializarea materialului lemnos a "contribuit" cu 680 de miliarde, constructiile cu 373 de miliarde, iar alcoolul cu 158 de miliarde.
Autoritatea Na