Paul Klebnikov
S-a nascut la New York intr-o familie de rusi care a emigrat in 1918. Bunicul patern a luptat in primul razboi mondial si in razboiul civil impotriva bolsevicilor. Tatal sau a fost translator la procesul de la Nürnberg si apoi a condus serviciul de traducatori de la ONU. Urmas, pe linie materna, al unei familii de decembristi exilati in Siberia si stranepot al contraamiralului de pe crucisatorul de trista faima Aurora, ucis de matrozi in martie 1917, Paul Klebnikov a urmat scoli particulare prestigioase, a absolvit Universitatea Berkeley, unde s-a specializat in politica economica, apoi si-a luat masteratul la London School of Economics cu teza Politica de cadre a PCUS: 1918-1985, iar in 1991 si-a sustinut teza de doctorat Reforma agrara a lui Stolipin si dezvoltarea economica a Rusiei 1906-1917, la aceeasi prestigioasa institutie.
Din 1989 Paul Klebnikov a lucrat - corespondent, apoi redactor - la revista Forbes. Preocuparile sale s-au concentrat asupra tranzitiei din Rusia si Estul Europei, in special asupra aspectelor economice. Genul de articole pozitive publicate de revista Forbes l-a impiedicat multi ani pe Klebnikov sa dea masura abilitatilor sale de jurnalist de investigatie. Pana la 30 decembrie 1996, cand a aparut un articol senzational despre Boris Berezovski, intitulat Godfather of the Kremlin. Patru ani mai tarziu, articolul s-a transformat intr-o carte cu acelasi titlu, aparuta in engleza, tradusa apoi in rusa, publicata la Moscova si vanduta in zeci de mii de exemplare. Faima lui Klebnikov a crescut dupa ce Berezovski l-a dat in judecata pentru calomnie, in februarie 1997, la un tribunal din Londra.
Mort intre etaje
Klebnikov a apucat sa-i spuna lui Gordeev ca l-a impuscat un barbat cu barba pe care nu-l mai vazuse niciodata si ca masina era condusa de o alta persoana. Klebnikov nu stia de ce a fost impuscat