Presati de directivele UE, Ministerul Mediului impreuna cu importatorii si producatorii de echipament IT si electrocasnice din Romania se pregatesc pentru colectarea si reciclarea deseurilor produselor din domeniu.
ALEXANDRU RADESCU
Din 2005, Romania va beneficia de o noua legislatie in ceea ce priveste deseurile de echipamente electrice si electronice.
Pentru implementarea noilor reglementari in acest domeniu s-a constituit un grup de lucru format din Ministerul Mediului, APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipament de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor), ANEIR (Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania).
La baza acestei initiative sta de fapt Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2002/96/CE, din 27 ianuarie 2003, privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE).
DRUM LUNG. In Romania, colectarea si sortarea deseurilor este o munca dificila care necesita deopotriva o anumita infrastructura la nivel local si national, dar si o “lupta“ continua cu moravuri si responsabilitati civice.
Dupa cum ne-a declarat presedintele APDETIC, domnul Valentin Negoita, o data cu adoptarea, anul viitor, a noii legislatii in acest domeniu al reciclarii deseurilor, in Romania va demara si un program-pilot. Este vorba de amenajarea primelor puncte de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.
Iar acest program-pilot va fi aplicat dupa ce se va fi terminat un studiu de fezabilitate din partea Ministerului Mediului, un studiu care va incerca sa stabileasca care este situatia la “fata locului“: cine sunt “jucatorii“ din domeniu, consumatorii, de unde se va recicla etc.
Chiar si fara rezultatele acestui studiu de fezabilitate, Romania, dar si alte tari din Europa de Est au cerut Uniunii Europene un “timp d