Creditele restante au totalizat 3.426 miliarde de lei la finele lunii iulie, cu 1. 288 miliarde de lei mai mult decat la sfarsitul lunii anterioare, cand imprumuturile nerestituite reprezentau 2.198,81 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Nationala (BNR). Ponderea creditelor restante in totalul creditelor acordate, care a ajuns la 347.941,05 miliarde la lei, reprezinta 0,98%.
La sfarsitul lunii iunie, au crescut cu 11.585 miliarde lei fata de finele lunii mai. Fata de sfarsitul lunii aprilie, in luna mai volumul creditelor a crescut cu 6.506,55 miliarde lei. Reprezentantii institutiilor bancare nu se declara insa ingrijorati. "Cred ca suntem departe de limitele de alarma, avand in vedere ca creditele restante sunt sub 1%.
Cand vor fi peste 5%, ne vom alarma", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. "Cresterea creditelor restante de la o luna la alta cred ca are la baza volumul mare de credite de consum acordate anul trecut, unele dintre ele devenind intre timp neperformante", apreciaza Ghetea, adaugand ca bancile au luat in calcul aparitia creditelor restante.
In cazul in care ponderea creditelor restante in totalul celor acordate va fi de peste 5%, bancile vor lua masuri, mai spune presedintele ARB. "Probabil vom lua masuri preventive: de limitare a creditarii in domeniul din care provin restantele, de monitorizare a beneficiarilor de credite si intarirea urmaririi debitorilor restanti", a precizat Ghetea.
Ca numar, cele mai multe credite restante provin din sectorul creditelor de consum, a adaugat Ghetea. Totodata, el sustine ca mentalitatea romanilor, apreciati multa vreme ca fiind bun-platnici, este in schimbare.
BNR nu e ingrijorata
BNR nu este ingrijorata ca ponderea creditelor restante a ajuns la 0,98%, afirma Adrian Vasilescu, consi