spune doctor Wang Xiao Guang, specialist in medicina traditionala chineza Pana sa se infiinteze facultatile, un doctor in acupunctura se forma in zece ani de pregatire la scoala unui maestru. Occidentalii considerau aceasta practica drept o superstitie. Astazi, medicina traditionala chineza este practicata in 140 de tari. Organizatia Mondiala a Sanatatii are o lista cu 43 de afectiuni pentru care recomanda tratamentul prin acupunctura. Dr. Wang Xiao Guang, de la Centrul de medicina integrata, fondat in cooperare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii in cadrul Institutului de Cercetare pentru Medicina Traditionala din Beijing, este de 5 ani in Romania. In prezent, lucreaza la Centrul Medical Med New Life din Bucuresti.
- Pentru un european, metodele chinezesti pot parea ciudate: se intampla sa tratati rinichii, atunci cand pe pacient il dor urechile.
- Medicina traditionala chineza considera organismul ca un tot unitar in stransa legatura si armonie cu mediul natural inconjurator. Ea a imprumutat din filosofia chineza teoria Yin-Yang si teoria celor cinci elemente. Principiile polare yin si yang se intalnesc in toate lucrurile; ele reprezinta tendinte opuse ce formeaza o unitate si sunt inerente tuturor obiectelor si fenomenelor. Astfel, organismul uman nu numai ca trebuie sa isi mentina echilibrul intern intre yin-ul si yang-ul propriu, ci si armonia cu yin-ul si yang-ul naturii inconjuratoare. Daca acest echilibru se pierde, pot aparea boli.
De asemenea, medicina chineza considera ca celor cinci organe principale ale organismului uman le corespund 5 elemente din natura: ficatul corespunde lemnului, inima - focului, splina - pamantului, plamanul - metalului, iar rinichiul - apei. Intre cele cinci elemente exista relatii de generare si de dominare (restrangere). De pilda, lemnul genereaza foc, iar focul este dominat de apa; focul genereaza pamant si