SAPARD a ramas de caruta
Autoritatile romane trebuie sa cheltuiasca pina la 1 octombrie in jur de 90 de milioane de euro din fonduri SAPARD pentru constructia de drumuri si pentru alimentare cu apa. In caz contrar, aceste sume vor fi returnate Uniunii Europene. Ritmul cu care se desfasoara lucrarile nu este deloc incurajator: in doua saptamini s-au efectuat plati de doar zece milioane de euro.
Ceea ce inseamna ca peste doua luni, cit a mai ramas pina la termenul-limita, daca viteza ramine constanta, Romania va trebui sa ramburseze Comisiei Europene in jur de 50 de milioane de euro, adica o treime din banii nerambursabili alocati de Bruxelles pentru acest program.
Romania are si va avea mari probleme in a absorbi banii comunitari pe diverse programe, este una din concluziile studiilor de impact privind aderarea tarii noastre la UE. Europa ne da bani pe care nu trebuie sa-i mai returnam, insa e necesar ca acestia sa fie cheltuiti cum trebuie, pe proiecte si respectind anumite proceduri.
In cazul fondurilor SAPARD pentru investitii in modernizarea infrastructurii rurale, banii se acorda numai dupa ce sint realizate anumite parti din lucrare.
Autoritatile locale au ramas in urma cu programul, autoritatile centrale n-au stiut cum sa organizeze acest proces, pornind de la licitatii si pina la supraveghere si control, si astfel, la aceasta ora, doar putin peste 50 de milioane de euro din cei 150 acordati se regasesc in kilometri de drum sau de conducta.
Desi se afla in situatia de a face in doua luni ce nu s-a facut intr-un an, conducerea agentiei SAPARD sustine ca banii vor fi cheltuiti in totalitate si ca nu se va returna nici un eurocent la Bruxelles. Insa declaratiile celor de la SAPARD nu sint acoperite de realitatea din teren.
In perioada 7-21 iulie s-au facut plati de doar zece milioane de eu