Intr-un studiu al Institutului European se arata ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, Romania va deveni, deopotriva, atat exportator, cat si importator de forta de munca. Vom ramane o sursa de alimentare a emigratiei est-vest, dar vom deveni si un "beneficiar" al imigratiei sud-nord si est.
Se estimeaza ca noii veniti vor avea un efect negativ pe piata fortei de munca autohtone, si asa bulversata de restructurarile masive din industrie si de somajul mascat din agricultura. Conform studiului, imigrantii care vor poposi in Romania vor avea un nivel mai scazut de educatie si pregatire profesionala decat autohtonii si, de asemenea, "un potential creativ mai redus".
Valul de imigranti va duce la bulversarea pietei fortei de munca deja bramburita dupa restucturarile masive din industrie, fenomen ce va fi resimtit de romani prin cresterea insecuritatii locurilor de munca.
In plus, Romania va trebui sa puna la punct un sistem complex de gestionare a imigratiei, asigurand, partial sau integral din fonduri proprii, mijloace de cazare si subzistenta, servicii de integrare sociala si economica etc.
"Daca numai 10 la suta din imigrantii estimati in calculele noastre ar intra in categoria celor care solicita asistenta, iar cheltuielile unitare ce revin pe un asistat ar fi de 10 ori mai mici decat cele inregistrate, de exemplu, in Finlanda, efortul finaciar total care ar trebui asigurat de statul roman s-ar putea ridica la circa 6 milioane de euro anual", se arata in studiu.
Romanii care vor sa munceasca in strainatate incep sa prefere Canada si SUA
In ceea ce priveste emigratia, studiul arata ca romanii care pleaca in strainatate se bucura de o reala apreciere in tara. Opinia publica romaneasca considera ca migrantii obtin castigurile banesti din munca, numai o mica parte castigand bani din furt sau cersit.
@N_P