In premiera nationala, operatii laparoscopice pe inima Zilele acestea, medicii de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" din Capitala au efectuat in premiera nationala mai multe interventii cu In premiera nationala, operatii laparoscopice pe inima
Zilele acestea, medicii de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" din Capitala au efectuat in premiera nationala mai multe interventii cu tehnici chirurgicale miniinvazive, adica cu un traumatism minim pentru pacienti. Mai multe detalii despre aceste operatii pe inima efectuate pe "gaura cheii" ne-a oferit dr. Serban Bubenek, seful sectiei I de anestezie - terapie intensiva din cadrul Institutului "C.C. Iliescu".
- O operatie clasica poate fi traumatizanta pentru pacient?
- Odata cu dezvoltarea tehnicilor chirurgicale si, in special, a chirurgiei majore, cum ar fi operarea tumorilor maligne, transplantul, interventiile pe cord, a crescut si incidenta unor insuccese medicale care multi ani n-au putut fi explicate. Actul operator si ingrijirea postoperatorie decurgeau normal, manevrele erau corecte, dar la unii pacienti apareau complicatii. Cele mai periculoase complicatii erau infectiile, care puteau duce si la decesul bolnavului. Insa, in ultimii 10-15 ani, zicala "operatie reusita, pacient decedat" a devenit doar o anecdota. S-a descoperit ca acele complicatii erau date de raspunsul organismului la stres si la actul operator. S-a recunoscut, astfel, ca orice agresiune asupra organismului da aceste manifestari. Si in conditiile stresului de zi cu zi se observa unele modificari, cum ar fi batai mai rapide ale inimii, transpiratie abundenta etc. In cazul stresului provocat de o operatie in organism apare un raspuns nespecific inflamator. O arsura, un traumatism, un traumatism chirurgical produc sindromul de raspuns inflamator al organismului.
- Cat de periculos este acest sindrom pentru