Revista ii ajuta pe cei fara simtul vazului sa-si foloseasca celelalte simturi pentru a scrie mesaje sau pentru a citi pagini virtuale
Nevazatorii din Romania joaca popice, practica atletism sau modeleaza in lut. Cu alte cuvinte, fac o multime de lucruri care celor cu vedere par imposibile. Mai nou, nevazatorii au mai depasit o bariera: cea a Internetului. Fundatia “Cartea calatoare” a speculat noua pasiune pentru net a celor fara vaz si a editat prima revista electronica dedicata lor.
Daca dai click pe http://radar.fcc.ro, intri pe “Radar”, revista nevazatorilor din Romania.
In ultimul numar al revistei se pot citi un interviu cu Oana Marin, o cintareata si studenta nevazatoare de la Cluj, cum poate fi achizitionat un computer second-hand, stiri din lumea categoriilor defavorizate (pensionari, persoane cu handicap), cursuri de limbi straine, de utilizare a bastonului alb, legislatie, articole de cultura generala si povesti din lumea intreaga.
Cum ar fi povestea dragostei a doi oameni obisnuiti, Maria, 37 ani, si Larry, 45 ani, ambii tintuiti in scaune cu rotile.
Revista este editata de citiva membri ai Fundatiei “Cartea calatoare”. Presedintele fundatiei, Mircea Bucur, le explica nevazatorilor, pe site-ul revistei, de ce a ales acest nume: “Radar simbolizeaza capacitatea nevazatorilor de a percepe lumea cu celelalte simturi ramase valide.
Cum radarul vede la fel de bine si ziua si noaptea, speram ca revista noastra sa va ajute sa navigati prin lumea vazatorilor cu mai multa siguranta si incredere”.
“Radar” s-a nascut dintr-o lista de discutii a celor care nu vad, care comunicau pe serverul Fundatiei “Cartea calatoare”. Moderator al listei, Mircea Bucur a observat ca anumite subiecte de discutie sint de mare interes pentru nevazatori. Sau ca majoritatea erau neinformati in privinta unor lucruri simple, c