Grupul austriac Raiffeisen, care a cumparat in 2001 Banca Agricola, vrea sa participe la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni, in incercarea de a-si consolida pozitia in sistemul bancar romanesc.
"Raiffeisen este pregatita sa se lupte cu Erste Bank pentru preluarea CEC, iar experienta castigata o data cu restructurarea Bancii Agricole ne va ajuta in acest proiect", a declarat pentru Ziarul Financiar Herbert Stepic, vicepresedinte al RZB si presedinte al Raiffeisen International - entitatea care controleaza subsidiarele din regiune ale grupului.
Surse bancare sustin ca Erste Bank este foarte interesata de CEC, banca austriaca pregatind deja o echipa care sa se ocupe de aceasta operatiune.
CEC este detinuta integral de stat, dar nu a reusit sa se reformeze aproape deloc in ultimul deceniu. Intrucat statul garanteaza toate depozitele, indiferent de suma, CEC reuseste sa atraga o buna parte din economiile populatiei, in special a celei sarace. Cei care au condus CEC dupa 1989 au fost numiti pe criterii politice.
La jumatatea acestui an, CEC detinea active de 1,1 miliarde euro si a obtinut un profit brut de 12,5 milioane de euro.
Desi a facut deja un efort foarte mare cu restructurarea Bancii Agricole, Raiffeisen se arata hotarata sa foloseasca si aceasta oportunitate pentru a-si consolida pozitia pe piata romaneasca.
Raiffeisen a devenit foarte agresiva dupa preluarea Bancii Agricole, investind puternic in retea, echipamente informatice, training, imagine si in atragerea de clienti. Raiffeisen a depasit treptat celelalte banci straine care opereaza pe piata romaneasca - ABN Amro, ING, HVB sau Citibank.
"Stim foarte bine cat de multe probleme sunt la CEC, cu o retea atat de mare, neinformatizata, insa experienta cu Banca Agricola ne va ajuta foarte mult. Ne intereseaza accesul la un alt segment de piata pe care ni-l