Codul Fiscal va fi modificat printr-o ordonanta care va fi discutata in guvern in luna august, a anuntat ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu. El a precizat ca mai intii va discuta acest subiect cu misiunea FMI care se afla in Romania. Ministrul sustine ca discutiile cu misiunea FMI vor fi definitivate joi, cind va fi redactata o scrisoare suplimentara de intentie.
Daca unele modificari sint deja fixate, in privinta scutirii de impozit pe profitul reinvestit se poarta inca discutii deoarece reprezentantii UE si cei ai FMI au exprimat “restrictii”, afirma Tanasescu.
“Incercam sa ii convingem ca o economie ca a Romaniei, mai ales IMM-urile, ar avea nevoie de o astfel de masura, pentru o perioada scurta, de doi ani”, a declarat ministrul finantelor.
Principalele modificari ale Codului Fiscal
Reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19%.
Majorarea impozitului pe dividende cu 5 puncte, pina la 10% pentru persoanele fizice si 15% pentru persoanele juridice.
Proiectul prevede introducerea a trei transe de impozitare in loc de cinci pentru veniturile populatiei, concomitent cu reducerea cotei minime de la 18% la 14% si a celei maxime de la 40% la 38%.
Noutati: reducerea TVA de la 9% la 5% pentru carti (dupa ce abia a fost introdusa cota de 9%, de la zero), manuale scolare si proteze medicale, majorarea deducerii personale de baza a impozitului de la 2 milioane lei la 2,2 milioane lei, precum si cresterea plafonului de neimpozitare a pensiilor de la opt milioane lei la noua milioane lei.
Accizele vor fi majorate anual, conform calendarului convenit cu Comisia Europeana, pentru a atinge nivelul minim din Uniunea Europeana la data programata pentru integrare, 1 ianuarie 2007.
Contributiile pentru asigurari sociale (aflate acum la nivelul de 49,5% cumulat pentru angajat si angajator) urmeaza s