Preturile petrolului au atins un nou nivel-record ieri, apropiindu-se de 44 dolari/baril, dupa ce, vineri, pretul de 43,80 dolari/baril consemna un record in ultimii 21 de ani. Cresterea exploziva a preturilor s-a manifestat dupa ce SUA au ridicat nivelul de alerta terorista din cauza unui posibil atac Al-Qaida asupra unor institutii financiare, transmite Reuters.
Cresterea preturilor titeiului ar putea amana mult asteptata perioada de revenire a economiei mondiale. In timp ce oficialii FMI nu se arata prea ingrijorati de efectele cresterii preturilor la petrol, analistii arata cu degetul spre primele efecte ale preturilor mari la combustibil asupra buzunarelor oamenilor de rand.
Oficialii FMI nu sunt dispusi sa-si revizuiasca prognozele de la inceputul anului privind cresterea economica. "Economia mondiala pare sa fi prins suficient de multa viteza pentru a face fata cresterii preturilor la petrol, cauzata de factori economici si politici", a declarat Rodrigo Rato, directorul FMI.
Cu toate acestea, el recunoaste ca, in elaborarea previziunilor privind cresterea economica mondiala din acest an, expertii de la FMI nu s-au asteptat la un nivel atat de ridicat al preturilor la petrol. In schimb, analistii economici se arata cu mult mai ingrijorati de turnura pe care o ia piata petrolului.
Un expert de la RBC - Capital Markets din Washington sustine ca efectele cresterii preturilor la petrol afecteaza deja pietele altor produse. In opinia lui, scaderea drastica a vanzarilor din iunie catre populatia din SUA, in special in sectorul electrocasnicelor, se datoreaza in primul rand preturilor mai mari la petrol.
Si in alte tari, socul preturilor de la bursa incepe sa se simta si in buzunarele persoanelor fizice. Cei cinci dolari platiti in plus la bursa de la inceputul anului incep deja sa se reflecte in cresteri de