Pana in 2007, invatamantul universitar ar trebui pus de acord cu normele europene in domeniu, care prevad, printre altele, o armonizare a numarului de locuri din facultati cu posibilitatile de absorbtie a pietei muncii dupa absolvire.
Totusi, universitatile romanesti continua sa ofere un numar aberant de locuri, iar absolventii din diferite domenii se trezesc, la terminarea facultatii, ca meseria pentru care s-au pregatit nu le poate oferi decat statutul de someri.
La examenul de rezidentiat in medicina, de exemplu, anul trecut, peste 5000 de absolventi (dintre cei 8500 care au candidat) au fost lasati pe dinafara de numarul extrem de mic de locuri disponibile.
Pe de alta parte, organizarea defectuoasa a concursului de catre Ministerul Sanatatii a determinat ca un mare numar de candidati care au obtinut nota maxima si care ar fi meritat un loc sa fie departajati printr-o proba suplimentara, introdusa in ultimul moment de organizatori.
Anul acesta, va fi aplicat acelasi sistem, iar la numarul de absolventi din 2004, peste 2500, se vor adauga, ca factor suplimentar de presiune pentru un sistem care oricum nu face fata, cei care au ramas pe dinafara in anii precedenti.
Acesta este motivul pentru care Asociatia Romana a Studentilor in Medicina (ARSM) considera ca este momentul ca sistemul sa fie reformat, iar in urmatorii ani ponderea unei probe practice introduse in sistemul de examinare sa fie consistenta.
Reprezentantii ARSM considera ca nu se pot face experimente iresponsabile cu invatamantul medical superior, deoarece, in timp, efectele acestora se vad si sunt catastrofale.
ARSM apreciaza ca, din perspectiva numarului de absolventi a celor peste 20 de facultati de medicina din tara (peste 2500/an), locurile pe care Ministerul Sanatatii le scoate la concurs in fiecare an sunt insuficiente, in sistem exis