Incepand cu 1 octombrie, intra in vigoare noile norme ale Bancii Nationale prin care se reglementeaza "expunerile mari" ale institutiilor de credit fata de un debitor sau un grup de entitati, care pot fi considerate "un singur debitor".
Astfel, valoarea cumulata a expunerilor mari ale unei institutii de credit nu va putea sa depaseasca 800% din fondurile proprii.
Expunerea unei institutii de credit fata de "un singur debitor" este considerata ca fiind expunere mare atunci cand valoarea acesteia este egala sau depaseste 10% din fondurile proprii ale institutiei de credit. Institutiile de credit nu vor putea inregistra expuneri fata de "un singur debitor" a caror valoare sa depaseasca 25% din fondurile proprii.
Expunerea unei institutii de credit fata de grupul de persoane aflate in relatii speciale este considerata ca fiind mare daca depaseste 10% din fondurile proprii ale institutiei de credit. Este considerat grup de persoane aflate in relatii speciale oricare grup care satisface una din conditiile: face parte din grupul institutiei de credit; reprezinta "un singur debitor" asupra caruia institutia de credit exercita o influenta semnificativa (participa la luarea deciziilor de politica financiara si de exploatare a activitatii economice, fara a detine controlul), sau care poate exercita o influenta semnificativa asupra acesteia. In aceasta categorie intra si membrii oricarui grup cu care instiutia de credit exercita controlul unei activitati economice.
De asemenea, expunerea unei institutii de credit fata de o persoana cu care se afla in relatii speciale, membra a propriului grup, este considerata ca fiind expunere mare individuala in valoare relativa atunci cand valoarea acesteia este egala sau depaseste 5% din fondurile proprii ale institutiei de credit respective.
Potrivit noilor reglementari