Intr-un sezon bun, dintr-o singura piata se scot 3 miliarde de lei bani negri Din gradinile micilor producatori si pana in sacosele bucurestenilor produsele agroalimentare sunt vandute si revandute de intermediari, iar pretul se umfla de cel putin patru ori. Prima scumpire se produce in piata de gros. In functie de cerere si oferta, angrosistii, adica cei care trec zilnic si aduna marfa de la tarani, pot vinde produsele cu pana la dublu altor intermediari . Acestia, la randul lor , revand cu un adaos cuprins intre 50 si 100 la suta asa-zisilor producatori agricoli, care pe baza certificatelor eliberate de primarii si-au castigat dreptul sa vanda in piete. Teoretic, certificate de producatori primesc doar cei care fac dovada ca au pamant si-l cultiva cu produsele pe care le vand in piete. Practic, insa, la mica intelegere cu reprezentantii primariilor beneficiaza de carnete si cei care au pamant doar in ghivecele cu flori. Adevaratii producatori care aleg sa-si vanda singuri produsele, ori nu sunt lasati sa intre in piete, ori nu gasesc tarabe de inchiriat, fiind astfel obligati sa vanda toata marfa la preturi derizorii impuse de mafie. Dimineata, in functie de zona si vad comercial, legumele si fructele luate pe mai nimic sunt revandute de cateva ori mai scump. Afacerea este atat de profitabila, incat de pe urma ei traiesc intermediarii, cei care stau sa vanda la taraba, administratorii, politistii, gardienii din piete si medicii sanitar-veterinari. Dupa datele existente chiar si la PNA, intr-un sezon bun, intr-o singura piata se scot si trei miliarde de lei bani negri. Mai mult, cu toate ca legea o impune, nici un vanzator nu are casa de marcat si nici un administrator de piata sau inspector nu o cere. Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cel care ar fi trebuit sa aiba in grija pietele Capitalei, a pasat problema primariilor de sector. Acestea, la rand