Esuarea unor proiecte SAPARD ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii rurale se datoreaza, mai nou, nepriceperii constructorilor angajati sa realizeze lucrarile, conform lui Gheorghita Corbu, directorul general al agentiei. Potrivit acestuia, constructorii nu au facut o evaluare corecta a posibilitatilor reale de a efectua lucrarile respective.
Corbu a vizitat sapte comune din judetul Iasi unde nu s-a respectat termenul de finalizare a lucrarilor de alimentare cu apa canalizare si modernizare a drumurilor comunale.
Luna trecuta, Valeriu Steriu, secretar de stat pe probleme de integrare, sustinea ca unul dintre motivele pentru care au fost reziliate proiecte SAPARD consta in lipsa de implicare a primarilor in sustinerea proiectelor de infrastructura rurala.
Agentia SAPARD a contractat, pana in luna iulie, 874 de proiecte, in valoare totala de peste 552 de milioane de euro. Pentru dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale au fost contractate 591 de proiecte, in valoare de 478 de milioane de euro, astfel fiind consumate toate fondurile alocate masurii pentru intreaga perioada de implementare a Programului SAPARD.
Totodata, au fost depuse 159 de proiecte ce vizeaza imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole, cu o valoare totala de 76 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate 115 proiecte, in valoare de peste 58 milioane de euro. Sumele contractate pe aceasta masura depasesc cu 12% alocarea financiara aferenta anului 2000.
Pe masura „Investitii in exploatatiile agricole”, incepand din luna decembrie a anului 2003, au fost depuse 107 proiecte, cu o valoare totala de peste 13 milioane euro. Agentia SAPARD a semnat contracte de finantare pentru 78 de proiecte, a caror valoare se ridica la 9 milioane de euro.
Totodata, pentru masura ce vizeaza acordarea de asistenta tehnica au fost c