Valoarea datoriilor restante ale marilor companii catre bugetul de stat s-a ridicat, la sfirsitul primului semestru, la 1,4 miliarde euro, in scadere comparativ cu primele trei luni ale anului. In acelasi timp, a scazut si numarul firmelor cu datorii de la 482 la 454.
Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de pe lista au iesit 82 de firme care si-au achitat integral obligatiile bugetare in valoare de 4.276 miliarde de lei, dar au fost incluse 54 de companii cu restante de 963,6 miliarde de lei. Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani a ramas cel mai mare datornic la buget, cu un nivel de 7.
954 miliarde de lei, in crestere cu 93 miliarde lei fata de sfirsitul lunii martie, urmata de Carom Onesti, cu 5.729 miliarde de lei, in crestere cu 1.341 miliarde lei. Ambele societati figureaza pe lista cu firmele in executare silita, publicata de Ministerul Finantelor.
Proprietarul Carom, Ovidiu Tender, declara ca a preluat de la stat societatea cu datorii si nu avea cum sa le achite intr-o perioada de numai un an. “Datoriile sint facute sub managementul statului, iar statul trebuie sa fie interesat de rezolvarea situatiei acestor societati pentru ca este in joc soarta a mii de oameni.
Mi se pare absurd sa fii aratat cu degetul pentru ca vrei sa faci ceva bun. Adevarata problema ar trebui sa fie daca nu cumva la societatile de stat care au datorii au fost deturnati bani”, afirma Tender. El vede ca unica salvare a Carom fuziunea cu RAFO Onesti, varianta pe care ministrul finantelor Mihai Tanasescu a respins-o.
Carom nu este singura societate care ii apartine lui Ovidiu Tender si inregistreaza datorii. Societatile Atlas Gip si Prospectiuni figureaza, de asemenea, pe lista datornicilor la bugetul de stat.
Situatia societatilor debitoare
148 de firme au primit inlesniri