Planul de redresare bugetara al noului ministru italian al economiei cuprinde indepartarea unor importante active din proprietatea statului, de la cladiri publice pana la sosele. Deficitul bugetar al Italiei a atins 75 de miliarde de euro.
Domenico Siniscalco, investit in functie in urma cu doar doua saptamani, isi focalizeaza eforturile spre recastigarea credibilitatii Italiei pe pietele financiare internationale, dupa ce ratingul acordat tarii sale a scazut in ultima perioada. Intr-un interviu acordat la finalul saptamanii trecute, Siniscalo a precizat ca licitatia nu va include obiectivel culturale. "Nu discutam despre Colosseum", a precizat el.
Planul de vanzare face parte din planul de relansare a celei de-a patra economii europene, probabil si cea mai bolnava. Celelalte componente ale planului cuprind incercarile premierului Silvio Berlusconi de a incadra deficitul bugetar in limitele stabilite de Uniunea Europeana prin reducerea cu 24 de miliarde de euro a cheltuieliloran anu8l 2005 si de a stimula cresterea economica prin reducerea taxelor cu 12 miliarde de euro in urmatorii doi ani.
Propunerea ministrului economiei vine dupa ce economia Italiei a primit un impuls important in cursul saptamanii trecute prin hotararea parlamentului de la Roma de a revizui sistemul de pensii si anuntarea intentiei lui Berlusconi de a reduce cheltuielile. "Aceasta saptamana a fost miraculoasa", a declarat Siniscalco, un tehnocrat ce considera ca principalul sau rol este "de a spune lucrurilor pe nume".
Daca piata obligatiunilor a reactionat pozitiv la anunturile oficialilor de la Roma, unul dintre oficialii inalti ai Standard and Poor's a declarat ca este inca prematur sa se pronunte daca acesti primi pasi efectuati de guvernul italian vor aduce o reevaluare a coeficientului de credit al tarii, abia degradat in luna iul