Societatea ce ofera consultanta in afaceri a acumulat la stat datorii ce totalizeaza peste 2,4 miliarde de lei. Mai mult, potrivit proiectului de lege referitor la transparenta in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, in cazul Marian Pasulea s-ar putea vorbi de un conflict de interese.
Proiectul de act normativ, aflat in laboratorul Ministerului Justitiei, defineste conflictul de interese ca o situatie „ce ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor ce ii revin unui functionar public“.
De asemenea, proiectul de lege prevede faptul ca functionarii publici „nu trebuie sa participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce sau ar putea produce un folos material sau de alta natura, direct sau prin interpusi, pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de pana la gradul IV inclusiv“.
Avocatii sustin ca, cel putin momentan, in cazul Pasulea nu ar fi vorba de incompatibilitate. Totusi, acesta nu exclude posibilitatea aparitiei unui abuz in serviciu. „Nu cred ca este vorba de incompatibilitate. Totusi, daca sunt datorii, s-ar putea pune problema abuzului in serviciu, in sensul ca si-ar fi putut favoriza propria firma. La fel si cu controalele.
Daca firma este ocolita in mod justificat de controale, ar putea fi din nou vorba de un abuz in serviciu“, ne-a declarat avocatul Aurelian Pavelescu. Acesta explica dreptul sefului Garzii Financiare sau a membrilor familiei sale de a detine actiuni la o firma prin dreptul la proprietate, drept garantat pentru orice roman prin Constitutie.
In vreme ce familia Pasulea se pare ca va fi mult timp detinatoare de actiuni la firma Smart Holding SRL, Mircea Ursache, presedintele AVAS, a declarat ca va renunta la functia de presedintele al Consiliului de administratie al