Caise, piersici, prune, mere rosii sau galbene. Fructele de sezon au invadat tarabele din piete. Si nu numai. Pe trotuarele din Capitala, negustorii de ocazie isi lauda marfa in gura mare si practica “preturi promotionale“. Iar in provincie, ambulanti tuciurii iti ciocanesc la usa apartamentului si te imbie sa cumperi din “rodul muncii lor“.
BELSUG. La ora actuala, peste 22.000 de tone de caise si 10.750 de tone de piersici au ajuns in piete, la fabricile de conserve sau in camarile gospodinelor sub forma de compot si dulceata. Si alte mii de tone ii asteapta, cuminti, pe culegatori. Acest “atac al fructelor de sezon“ se datoreaza productiei bune de anul acesta.
Cu toate ca, in primavara, florile pomilor au fost afectate de bruma si inghet, prognozele Ministerului Agriculturii arata ca din livezile patriei vor fi culese circa 30.000 de tone de caise si 19.000 – 20.000 de tone de piersici. Adica, vom savura vreo mie, doua de tone de piersici in plus comparativ cu 2003, cand s-a inregistrat cea mai mare productie de fructe din ultimii 20 de ani.
Caisele vor fi totusi mai putine, anul trecut adunandu-se 42.500 de tone. Dar productia mai mica este compensata de calitatea deosebita a fructelor, spun specialistii.
PRETURI SI PRETURI. La capitolul pret de vanzare, abundenta nu pare sa-i fi impresionat prea tare pe comercianti. In functie de calitatea pe care le-o atribuie fructelor lor, dar si de “reputatia“ pietei, taranii care-si vand marfa in Capitala cer 25.000 – 35.000 de lei/ kilogramul de piersici si 18.000 – 30.000 de lei pe cel de caise.
De preturi ceva mai “prietenoase“ beneficiaza gorjenii, valcenii si teleormanenii (15.000 – 25.000 lei/kilogram). La polul opus se afla consumatorii din Sibiu, Vrancea, Mures, Covasna, Brasov, Arges sau Alba, care trebuie sa scoata din buzunar chiar si 45.000 – 50.000 de l