Fara indoiala, tendintele sunt usor de identificat. In ciuda titlului de mai sus, eu nu ma hazardez sa afirm ca Alianta D.A. va castiga alegerile parlamentare. Pana atunci, mai sunt cateva luni, iar partidele pot face si prostii si pot inregistra si performante, in raport cu propriile strategii electorale. Dar tendintele sunt concludente.
Si din acest punct de vedere, se poate afirma precis ca PSD pierde puncte in mod constant, ajungand de la aproape 43 la suta in decembrie 2002, la 28,9 la suta acum (din total esantion) si la 35,9 la suta daca ii excludem pe cei care nu voteaza si pe indecisi. In schimb, Alianta D.A. creste, iar ritmul este ceva mai alert decat scaderea PSD.
Din luna octombrie 2003 si pana acum, cand are 34 la suta si respectiv 42,2 la suta - daca ii excludem pe cei care nu voteaza si pe indecisi - PNL impreuna cu PD aproape si-au dublat scorul. Si atunci, se pune intrebarea cine pierde. Toate celelalte partide, in frunte cu PRM, care a ajuns la doar noua la suta si respectiv 11,2 la suta.
Ce se ascunde in spatele acestor cifre, care pana la alegeri vor cunoaste o serie de corecturi?
Vom afla doar daca facem ceea ce, de obicei, din lipsa de spatiu, presa omite sa faca. Cu alte cuvinte, vom lua in calcul si tabelele, aparent cele mai plicticoase, ale Barometrului Opiniei Publice. Cele care se refera la increderea populatiei in prezent si viitor si la caracteristicile bazinelor electorale pe care se sprijina diferitele formatiuni.
Inainte de a intra in detalii, voi explica de ce este importanta o asemenea operatie. Daca cetatenii sunt dezamagiti de viata pe care o duc sau de performantele economiei romanesti, atunci este limpede ca, instinctiv, ei vor vota pentru o schimbare. Pentru o alternanta.
In al doilea rand, daca un partid, chiar cu scor ridicat, are un electorat din ce in c