Din 5 august 2004 intra in vigoare HG 899/2004, publicata in Monitorul Oficial 601 din 5 iulie 2004, privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje.
Prima institutie care s-a conformat noilor reglementari este, asa cum era de asteptat, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. In respectivul minister a fost initiata actiunea de colectare selectiva a deseurilor de hartie. In acelasi timp, prin agentiile de protectia mediului se deruleaza campania de informare si educare in domeniul gestionarii ambalajelor si deseurilor de ambalaje.
Potrivit reglementarilor, de altfel de multi ani aplicate in Occident, fiecare familie trebuie sa aiba in gospodarie pubele mai mici sau mai mari in culori diferite in care sa depoziteze hartie, plastice, resturi de alimente. La bloc, de asemenea, trebuie amenajate pubele colorate la care sa aiba acces zilnic toti locatarii. Daca aceste pubele vor fi inchise, oamenii vor sta cu gunoaiele in casa.
Acum gunoiul amestecat se arunca la ghena prin tobogan. Legislativ, o treaba foarte buna, dar practica ne omoara.
Detinatorii de deseuri de ambalaje - institutii publice, asociatii, fundatii si persoane fizice - sunt obligati sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite, inscriptionate in mod corespunzator, amplasate special de catre autoritatile administratiei publice locale, sau sa predea deseurile de ambalaje la agentii economici specializati.
Agentii economici detinatori de deseuri de ambalaje au obligatia sa asigure valorificarea si, respectiv, reciclarea acestora prin mijloace proprii sau prin preluarea de catre agentii economici specializati. Nerespectarea prevederilor legale reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000.000 la 5.000.000 lei pentru persoane fizice, 25.000.000-50.000.
000 pentru institutii publice, asociatii si