"Furand" o mare parte din apa Dunarii, Bastroe va seca izvoarele ce mentin in viata padurea Letea si va sectiona reteaua de "vase coronare" ce iriga lacurile cu peste, pasari si stuf, inima Deltei.
Agresiunea brutala asupra naturii nu pare a-i deranja prea tare pe ucrainenii care n-au legatura cu lumea academica, desi biotopul deltaic este afectat in aceeasi masura si in stanga, si in dreapta bratului Chilia. Sigur, societatea din Ucraina e departe de standardele democratice europene. Puterea de la Kiev se afla la final de mandat.
Cum tunurile de pe ultima suta de metri trag comisioanele drept la tinta, orice santier e bun.
Unde mai pui ca Bastroe adauga si putin nationalism in ecuatie: "De ce sa-i lasam pe romani sa ne jupoaie, cu taxele pe care le incaseaza de la navele noastre care trec pe Sulina?" Evident ca s-ar putea replica: primii care vor suferi sunt locuitorii Deltei, fie cei care traiesc in Ucraina, fie cei din Romania, care sunt, in majoritate, tot de etnie ucraineana.
Un dialog pe aceasta tema nu a avut insa loc, liderii estici fiind obisnuiti cu ordinele, nu cu discutiile. Cu totul alta este situatia in Romania. Chiar si cand nu e interesat direct de probleme abstracte, ca "mediu, ecologie, planeta", publicul intuieste imensul potential turistic si economic al Deltei.
Fie ca le-a vazut la televizor, fie ca le-a sters de praf, muncind la negru, romanul a intrat in contact cu masinile de facut bani care sunt castelele sau catedralele Europei. Noi avem Delta, care, din studiile efectuate de experti englezi, ne-ar putea aduce doua milioane de turisti, anual.
Deja, fata de anul trecut, numarul vapoarelor austriece care vin in croaziera la Tulcea a crescut de patru ori. Iar capacitatea navelor folosite s-a dublat! Un atentat care sa blocheze fluxul turistilor ar avea efecte nu doar la Sf.