In ciuda preturilor in crestere, a locurilor de munca nesigure si a economiei in deriva, vara aceasta, numeroase familii europene vor beneficia de concedii indelungate, scrie revista americana Newsweek. Publicatia aminteste ca Germania si Franta continua sa se bucure de cel mai mare numar de zile libere dintre toate tarile Uniunii Europene (UE).
Francezii au dreptul la 30 de zile de vacanta pe an, la care se adauga 11 zile de sarbatori legale. Germanii, care lucreaza numai 7 ore pe zi, au 24 de zile de concediu anual, plus 13 sarbatori religioase. Comparativ, japonezii au 18 zile de concediu, iar americanii, doar 10. Nici nu mai e de mirare ca rata cresterii economice este in Germania de 1,5%, iar in SUA, de 4,7%.
Revista sustine, in context, ca economia Germaniei a stagnat ani intregi. Analistii cred ca un program dur de munca, adesea fara plati suplimentare, va fi dificil de evitat in viitor.
CHIULANGII. Norvegia nu este membru UE, dar o duce cam la fel la capitolul prezent la munca intre statele europene. Cotidianul The New York Times sustine ca aceasta tara, care a supravietuit prin munca sarguincioasa a oamenilor, “se confrunta cu un absenteism cronic la locul de munca“.
Norvegienii lipsesc pe capete, inregistrand cea mai ridicata rata a absenteismului din Europa, intrecand-o chiar pe fosta detinatoare a acestui titlu, Suedia. In medie, circa 25% dintre muncitori absenteaza de la serviciu, invocand motive ca boala, urmarea unui tratament sau incapacitate pe termen lung.
In topul chiulangiilor se afla angajatii guvernamentali, care reprezinta jumatate din forta de munca. Majoritatea celor care lipsesc pe caz de boala primesc salariul intreg in primul an de activitate si 60% in al doilea an. Putini angajati sunt concediati, iar in cazul in care se intampla acest lucru, ajutorul de somaj pe care il primesc