Potrivit unei anchete a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dupa ce in cursul lunii iunie 2003 au achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la Oltplast Dragasani, asociatii turci au inceput sa valorifice in interes personal activele societatii.
Chiar daca societatea contractase diverse credite pentru dotarea cu utilaje in vederea cresterii competitivitatii operatiunilor derulate pe teritoriul national, cei doi patroni turci au cedat, in luna ianuarie 2004, in regim de leasing, companiei Hasan Ozsipahioglu Ticaret Turcia echipamentele importate, in valoare totala de 1,8 milioane dolari.
Potrivit Fiscului, contractul de leasing a fost incheiat pentru o perioada de cinci ani si prevedea plata unei sume anuale de 120.000 dolari. Din contractul de leasing lipseste o clauza care sa prevada restituirea utilajelor in situatia in care nu se respecta obligatiile contractuale.
Deoarece imprumutul contractat pentru importul utilajelor a fost garantat de statul roman, Oltplast SA Dragasani datora un comision necesar constituirii unui fond de risc la nivelul Ministerului Finantelor Publice, in suma de 4,4 miliarde lei.
Banii nu au fost insa platiti, patronii turci invocand faptul ca acel comision trebuia achitat in termen de 6 luni de la data punerii in functiune a instalatiilor, conditie ce nu este indeplinita ca urmare a exportului acestora.
Inspectorii Fiscului au considerat insa ca in urma platii primei rate a contractului de leasing efectuata de partenerii turci s-a certificat punerea utilajelor in functiune si astfel s-a instituit obligatia Oltplast Dragasani de a plati 4,4 miliarde lei.
"Avand in vedere clauzele contractului de leasing si faptul ca inainte de preluarea societatii, in perioada 2001-2003, LTB Textil Group SRL realizase, in calitate de comisionar al SC OLTCHIM SA Ramnicu Valcea, mari exporturi de