La Ocnele Mari continua sa fie agitatie. Pe linga drama familiilor care au ramas fara case si paminturi din cauza inundatiilor cu saramura, pentru judet, un pericol deosebit il reprezinta faptul ca alunecarile de teren au afectat si activitatea de pe platforma chimica din Vilcea.
Situatia tensionata de la Ocnele Mari va persista pina cind vor incepe lucrarile de prabusire dirijata a cavernei din Cimpul II de Sonde.
Primul pas va fi extragerea din caverne a motorinei care a fost introdusa pentru a stopa eroziunea saramurii in peretii cavernei. Conform analizelor intocmite de specialisti, se estimeaza ca in caverna ar fi 500 de tone de motorina. Daca sutele de tone de combustibil ar ajunge in Olt, Romania s-ar putea confrunta cu cel mai amplu dezastru ecologic din ultimii ani.
In Cimpul II de sonde, in ultimele zile s-au mai inregistrat surpari, dar acestea nu au fost atit de grave ca acelea din ultimele doua saptamini. Bucati din malul imensei caverne pline cu saramura s-au desprins, rostogolindu-se in lac. Sint din ce in ce mai evidente fisurile in caverna, iar o prabusire a tavanului acesteia ar reprezenta un dezastru ale carui proportii ar fi inimaginabile.
La un moment dat, s-a format o fisura chiar in caverna cea mare, pericolul deversarii celor 2-3 milioane de metri cubi de saramura planind nu numai asupra statiunii Ocnele Mari, ci chiar asupra municipiului Rimnicu Vilcea. Au fost chemati specialisti din toata tara, dar acestia nu si-au asumat riscul interventiei situatia fiind fara precedent.
Autoritatile vilcene sint depasite, iar cei care urmau sa se ocupe de stabilizarea situatiei nu reusesc sa faca fata gravitatii fenomenului. “In urma lucrarilor de prabusire dirijata, in zona va aparea cel mai mare lac sarat din Europa. Acesta va avea o suprafata de 50 de hectare”, afirma prefectul Aurel Vladoiu.
P