Prima revizuire a acordului cu FMI nu va aduce mari schimbari in cele convenite in acord si nici nu va atrage modificarea principalelor propuneri lansate de Finante pentru schimbarea Codului fiscal. In schimb, ar putea determina sindicatele sa dezgroape securea razboiului.
Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, spune ca masurile de reducere cu 2% a cotelor de contributii sociale sau cu 6% a cotei profitului reinvestit, de la 25% la 19%, sunt agreate de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), aflati la Bucuresti pentru a face prima revizuire a acordului convenit la inceputul lui iulie.
La fel si cresterea impozitului pe dividende pentru persoanele fizice la 10% sau reducerea de la cinci la trei a transelor de venit stabilite pentru determinarea baremului lunar de impozitare. Reprezentantii FMI sunt, insa, impotriva aplicarii unor cote reduse de TVA pentru carti.
"Fondul spune ca diminuarea cotei nu a condus niciodata la scaderea pretului, ci la diminuarea venitului bugetar", explica Maria Manolescu. Rezerve are FMI si in ceea ce priveste reducerea la 20% a nivelului accizei pe cafea, dar reprezentantii Finantelor spun ca aceste reglementari tin de o politica nationala de taxare si ca vor convinge Fondul de necesitatea aplicarii lor.
Din cate se pare, FMI respinge si fara drept de apel aplicarea unei cote reduse de impozit pentru profitul reinvestit. Opozitia FMI nu a provocat probleme Finantelor, care se asteptau la o asemenea reactie, dar a nemultumit in schimb patronatele, care spun ca se vad constranse sa aplice amortizarea accelerata, masura care nu se pliaza pe necesitatile lor de investitii.
Modificarile Codului fiscal urmeaza sa fie promovate de Guvern la finele acestei luni, prin ordonanta de urgenta, dupa ce vor fi finalizate negocierile si va fi incheiata scrisoarea