Cresterea spectaculoasa a cererii mondiale de otel ar putea face din anul 2004 cel mai prosper an din ultimul deceniu pentru industria siderurgica a lumii, ale carei intreprinderi au cunoscut, in primul semestru, performante uimitoare. Grupul franco-hispano-luxemburghez Arcelor, nr.
1 mondial, a anuntat ca beneficiile sale au sporit in al doilea trimestru cu 280%, situandu-se la 631 milioane de euro. In aceeasi perioada, canadianul Dofasco a facut un salt de 185%, iar gigantul american U.S. Steel a raportat un beneficiu de 211 milioane de dolari, fata de o pierdere de 49 de milioane cu un an in urma.
Pana si Nippon Steel, care a avut mult de suferit de pe urma stagnarii timp de peste zece ani a economiei japoneze, a reusit sa iasa de pe rosu. "Planeta otel merge foarte bine", declara presedintele Arcelor, Guy Dolle, care se asteapta ca productia mondiala sa depaseasca in 2004 "pragul mitic" de un miliard de tone. Exista mai multi responsabili de un asemenea entuziasm al pietei.
China, care, pentru a-si alimenta nebuneasca expansiune economica, a consumat in mai putin de trei ani mai mult otel decat Statele Unite intr-o jumatate de secol, este unul. Altul, mult mai profund, este insa restructurarea siderurgiei mondiale. Inainte de "Ziua R", pe piata exista un surplus de productie.
Dupa restructurare, in cursul careia au fost reduse importante capacitati de productie, cererea si oferta s-au echilibrat, iar pe piata a inceput sa se manifeste chiar o penurie de produse siderurgice. Actuala crestere exploziva a preturilor la produsele siderurgice nu este deci conjuncturala, ci de durata.
Iar industriile care consuma astfel de produse nu au alta sansa decat sa se adapteze la noile conditii. Romania primeste un sprijin nesperat de pe piata mondiala a otelului. Ispat-Sidex Galati - care pana la privatizare era cea m