De la 1 septembrie, bancile comerciale vor putea afla instantaneu, de la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), numele romanilor care nu si-au platit la timp creditele luate de la alte institutii bancare.
Statistica cu cetatenii rau-platnici va fi pastrata timp de sapte ani, ceea ce inseamna ca accesul lor la noi credite va putea fi blocat de banci in toata aceasta perioada.
Toate institutiile bancare vor raporta, incepand cu data de 1 septembrie a.c., la CRB a BNR restantele de peste 30 de zile inregistrate la rambursarea creditelor cu valori mai mici de 200 milioane lei acordate persoanelor fizice. Informatiile adunate la CRB sunt pastrate timp de sapte ani si pot fi accesate de toate bancile.
In prezent, bancile raporteaza la CRB imprumuturile cu valori de peste 200 milioane lei - echivalentul a 5.000 euro, chiar daca acestea nu erau restante. Informatiile de acest gen nu au influentat insa acordarea de imprumuturi persoanelor fizice, deoarece cele mai multe credite sunt cele de consum, iar valoarea lor este mai mica de 200 milioane lei.
De acum inainte, bancile vor analiza cu mare atentie dosarele celor care au intarziat peste 30 de zile la rambursarea ratelor.
Totodata, de la mijlocul lunii august va incepe sa functioneze si Biroul de Credite, la care vor fi raportate toate imprumuturile contractate de persoane fizice care au inregistrat restante la rambursare. Cu alte cuvinte, institutiile bancare vor avea la dispozitie doua "liste negre" cu date din intregul sistem.
In prezent, bancile se protejeaza de clientii rau-platnici care sunt in baza de date a institutiei respective. "Daca un client nu si-a achitat creditul la BCR, banca nu-i mai acorda un alt imprumut un numar de ani. Probabil ca la fel vom proceda si in cazul in care e rau-platnic la o alta banca",