* In sudul si estul tarii, coruptie mult mai mare ca-n vest si Bucuresti * Cu cat firma este mai mica, cu atat coruptia este mai mare Parlamentarii, medicii si politistii sunt categoriile percepute ca fiind cele mai corupte de catre oamenii de afaceri. In ce priveste institutiile cu cei mai multi oameni corupti, acestea sunt, potrivit patronilor, in ordine: Administratia publica, primaria, Justitia, Politia, consiliile locale si judetene, Parlamentul, Guvernul, sistemul de sanatate si mediul de afaceri. Exceptie fac Presedintia, institutiile de educatie si mass-media. Coalitia Anticoruptie, organism ce reuneste Alianta strategica a asociatiilor de Afaceri, Uniunea Patronatului Roman si Alianta pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei, a realizat un sondaj privind perceptia firmelor romanesti asupra coruptiei, utilizand un esantion de 300 de firme din Bucuresti si din tara.
Cu cat firma este mai mica, cu atat coruptia este mai raspandita
Perceptia asupra coruptiei dupa regiunea de provenienta a afacerii arata o incidenta mai mare in zonele de sud si est si mai mica in Bucuresti si regiunea vestica a tarii. Comparativ cu firmele straine, cele romanesti sau cu capital mixt percep un nivel mai inalt al coruptiei. Potrivit reprezentantilor tuturor firmelor, nivelurile inalte ale coruptiei au fost atinse in perioada 2000-2004.
Dorinta de castig personal, salariile scazute, birocratia - principalele cauze ale coruptiei
Reprezentantii firmelor private considera ca dorinta de castig personal, salariile scazute ale functionarilor publici, precum si birocratia din institutii sunt principalele cauze ale coruptiei din Romania. Mai mult de 53% dintre intervievati pun dorinta de castig personal pe primul plan in regiunea Moldova, in timp ce, in zona vestica si Bucuresti, salariile scazute sunt considerate principala cauza a coruptiei. Legislatia imp