Potrivit unui studiu realizat de firma Daedalus Consulting, iesenii consuma in medie un kilogram de inghetata pe an. La nivel national consumul mediu este de numai 0,5 kilograme. In acelasi timp, un suedez maninca anual 15 kilograme de inghetata, iar un italian 17 kilograme. Iesenii consuma de doua ori mai multa inghetata decit restul romanilor. Adica, fiecare locuitor al Iasului consuma o inghetata pe luna, ceea ce inseamna un kilogram de an. Cel putin asa arata un studiu de piata al firmei Daedalus Consulting. Conform aceleiasi surse la nivel national consumul de inghetata este de numai 0,5 kilograme pe an, fiind cel mai mic din Europa. Rezultatele studiului indica faptul ca iesenii tind sa cumpere din ce in ce mai multa inghetata, orientindu-se tot mai mult catre produsele de marca. Oamenii prefera acum sa cumpere inghetata si din supermarketuri, preferind portiile familiale, mai mari de 100 de grame. Gusturile au devenit mai rafinate, se cauta produse de marca, variate, care sa atraga prin ambalaj si continut. Iesenilor le place cel mai mult inghetata cu aroma de ciocolata (28,4%); urmeaza aromele de vanilie, ceruta de 26,3% dintre consumatori, cacao (15,1%), fructe (12,5%), cafea, capuccino (4,4%) si caramel (2,6%). Vara cel mai bine se vinde inghetata pe bat, cea la cornet sau la pahar, in timp ce iarna cumparatorii se orienteaza catre torturile de inghetata sau rulade. Desi sintem printre primii pe plan national, si noi iesenii, ca toti romanii de altfel, ne situam pe unul din ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste consumul acestui produs. In Romania, 85% din populatie consuma inghetata insa nivelul consumului este foarte scazut, comparativ cu media inregistrata in Europa si in Statele Unite. Potrivit aceleiasi surse, un roman maninca anual 0,5 kilograme de inghetata, fata de 15 kg in cazul suedezilor sau 17 kg in cel al italienilor. Cei mai mari consum