Tensionarea relatiilor intre Chisinau si Tiraspol a starnit ingrijorarea comunitatii internationale, care urmareste indeaproape situatia din Republica Moldova. Desi, deocamdata, intre cele doua parti s-a ajuns doar la un "razboi comercial", posibilitatea escaladarii conflictului nu poate sa nu fie luata in calcul.
Intervievat in legatura cu acest conflict, presedintele Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, avertizeaza, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, ca "o eventuala actiune militara a regimului de la Chisinau ar fi un dezastru pentru Moldova".
Jackson se arata destul de critic la adresa presedintelui moldovean Vladimir Voronin, a carui abordare a evenimentelor aduce o anumita confuzie. Oficialul american considera ca exista anumite parti bune, si anume aceea ca Transnistria nu este un partener egal in negocieri.
Voronin distrage atentia
"Transnistria este in mare parte o comunitate criminala si problema noastra este aici decriminalizarea Transnistriei, nu recunoasterea acesteia intr-o anumita calitate de stat suveran. In ultimele cateva luni, Vladimir Voronin a lansat mai multe initiative pentru schimbarea formatului negocierilor. Pana acum insa, ceilalti parteneri de negocieri nu au raspuns.
Noi am incurajat o noua abordare, deoarece este timpul pentru reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova si pentru democratizarea acesteia. Orice initiativa a presedintelui Voronin de natura sa accelereze progresul trebuie salutata, insa nu stiu ce crede Washingtonul despre ceea ce pare un nou format avansat la fiecare cateva saptamani", a mai spus Jackson.
Razbunare pentru Pactul de Stabilitate
Presedintele Voronin a afirmat ca situatia de conflict se datoreaza intereselor geopolitice ale mai multor state, carora le-a si propus sa semneze un Pact de s