Romanii ar putea castiga bani crescand broaste comestibile. Pe piata externa, este mare cautare de picioruse, de piele si de ulei obtinut din anumite parti ale broastei, iar pretul platit, de exemplu pentru un kilogram de pulpe de pui de balta, poate ajunge si la 6 euro.
Piciorusele de broasca sunt considerate adevarate delicatese culinare, pielea se foloseste pentru confectionarea de portofele, brelocuri si alte obiecte de acest gen, iar uleiul este utilizat in industria farmaceutica si cosmetica.
Cei care vor sa dezvolte o ferma de crestere a broastelor pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD in limita a 100.000 de euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, ce include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5000 si 200.000 de euro.
Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului, iar 50% - contributia publica.
Cu banii de la SAPARD, persoane fizice autorizate, asociatiile familiale, societatile agricole sau cele comerciale cu capital integral privat isi pot construi, moderniza si extinde cladirile operationale necesare depozitarii, procesarii si marketingului produselor realizate din broastele comestibile.
De asemenea, SAPARD poate finanta constructia de depozite pentru hrana, de birouri administrative sau achizitionarea de mijloace de transport frigorifice si unelte specifice. Nu in ultimul rand, sunt suportate cheltuielile legate de imprejmuirea integrala a lotului de productie.
Pentru a putea obtine fonduri nerambursabile SAPARD in vederea dezvoltarii unei crescatorii de broaste comestibile, fermierul va trebui sa demonstreze ca isi poate plati obligatiile si datoriile in mod regulat si ca poate genera profit net de minimum 5%.
Totodata, acestia trebuie sa dovedeasca existenta unei tehnologii de crestere sp